fbpx

Nusa Bencana Monsoon 2017

Koleksi ini diilhamkan oleh toponim purba yang dipanggil Suvarṇabhūmi, yang bermaksud “Tanah Emas” dalam Sanskrit. Dalam teks Melayu lama, ia disebut sebagai “Nusa (tanah) Kencana (emas)”.

Nusa Kencana biasanya dianggap merujuk kepada Semenanjung Asia Tenggara, termasuk Burma dan Semenanjung Tanah Melayu. Terdapat juga istilah lain yang merujuk kepada tanah emas; Suvarnadvipa (Semenanjung Emas), yang mungkin sesuai dengan Nusantara Indonesia, terutama Sumatera.

Kedua-dua istilah ini mungkin merujuk kepada kerajaan pantai atau pulau yang kuat di Indonesia dan Malaysia sekarang ini, mungkin berpusat di Sumatera atau Jawa. Teks India abad ke-8 yang dikenali sebagai “Samaraiccakaha” menggambarkan pelayaran laut ke Suvarnabhumi. Pelayaran laut ini menunjukkan arah barat bahagian barat Asia Tenggara, terutamanya Sumatera, Semenanjung Tanah Melayu, Thailand Selatan, Borneo dan Jawa.

Nusa Bencana, adalah mainan pada istilah Nusa Kencana berhubung tentang sebuah negara khayalan yang diasingkan oleh pemerintah, dihuni oleh penyangak, orang buangan, pendatang, pelarian dan orang-orang yang dianggap tersisih dari norma.

Kami telah memilih Naga untuk mewakili Nusa Bencana. Nāga dalam bahasa Sanskrit, perkataan itu juga bermaksud ‘dewa’ atau ‘kelas entiti’ yang terdapat dalam agama dan budaya India. Naga adalah watak penting dalam banyak kisah yang diriwayatkan dalam epik Mahabrata, kadang kala jahat dan kadang-kadang baik. Epik sering menyifatkan naga sebagai campuran sifat manusia dan ular.

Mengekalkan semangat rock-n-roll, koleksi ini kekal sejajar dengan estetika koleksi sulungnya tahun lalu. Faktor penyumbang adalah hubungan rapat Tarik Jeans dengan industri muzik negara dan pilihan golongan bintang rock dan aktivis. Sama seperti rock-n-roll, Nusa Bencana adalah lambungan duit syiling. Ia bukan trend, tetapi gaya hidup dan minda. Ia adalah suatu ingatan bahawa orang, tidak kira betapa berbezanya mereka, masih menjadi sebahagian daripada umat manusia.

Bunga seroja si bunga tanjung,
Nusa Bencana langsung ke Deli,
Rakyat dijaga negara dijunjung,
Bukan untuk dijual beli.